Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2014 18:20 - За зърното и плявата или 4 прости стъпки да бъда здрава
Автор: tulips Категория: Други   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



За зърното и плявата или 4 прости стъпки да бъда здрава



Човек не оценява здравето си, докато не го загуби



 

Татяна Димитрова

 

УВОД

Докато си млад и силен, нямаш време да се замислиш за това, в какво тяло си дошъл на тази земя, какво е предназначението ти и какво си длъжен да направиш, за да бъдеш здрав. След като станах на 40 години започнах да се замислям, защото тялото ми даваше предупредителни сигнали. Далеч съм от мисълта да стана роб на тялото си и да броя калории с калкулатор или да правя упражнения до изнемога, но разбрах едно - ако не се погрижа за тялото си – то започва да се защитава.


ПОГОВОРКИ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВЕТО

Здрав дух в здраво тяло.
По-голямо богатство от здравето няма.
Здравето, който не цени, болести реди.
Здравето е най-големият имот.
За всяка болка, Господ дал и билка.
Здрав ли си, колай ще се намери.
Ако ти е болна душата, болни са ти и месата.

Здраве, живот и хубаво време никога не омръзват.
Здраве се цени, кога се загуби.

Здравият просяк е по-щастлив от болния крал, Артур Шопенхауер.
Нека храната бъде твое лекарство, Хипократ.

Болестите на душата са много по-опасни и по-многобройни от тези на тялото, Цицерон.

Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце, Петър Дънов.

Работата на лекаря в бъдеще, ще бъде повече на учител, и по-малко на човек, лекуващ болестите, лорд Хордър.

 Думи, които често използваме: лек, билка (билек) или да ти бъде за лек, при поздрав казваме здравей (бъди здрав), изцеление (да си отново в целта, да се върнеш в първоначалното си състояние).

 В НАЧАЛОТО НА ВРЕМЕТО

Според древните текстове Човек е дошъл на земята със славно тяло. Имал е способност от Господ да назовава всички животни (животи) по имената им. Древният човек е имал много потенциали и ги е използвал. Имал е способност да назовава и призовава т.е. знаел е Името на всяко нещо и го е извиквал за живот. Сътворявал е чрез Силно Слово или Силна Реч. Хората са живели много по-дълго от нас. Ето и записани изречения за здравето и изцелението на Човека в древните текстове:

Притчи 3:7-8

Не мисли себе си за мъдър; Бой се от Господа, и отклонявай се от зло; Това ще бъде здраве за тялото ти и влага за костите ти.

Притчи 4:20-23

Сине мой, внимавай на думите ми, Приклони ухото си към беседите ми. Да се не отдалечат от очите ти. Пази ги дълбоко в сърцето си; Защото те са живот за тия, които ги намират, И здраве за цялата им снага. Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота.

Притчи 16:24

Благите думи са медена пита, Сладост на душата и здраве на костите.

Притчи 14:30

Тихо сърце е живот на тялото, А разяреността е гнилост на костите.

Матей 6:22-23

Окото е светило на тялото; и тъй, ако окото ти е здраво цялото ти тяло ще бъде осветено; но ако окото ти е болнаво, то цялото ти тяло ще бъде помрачено. Прочее, ако светлината в тебе е тъмнина то колко голяма ще е тъмнината!

Псалми 107:19-20

Тогава викат към Господа в бедствието си; И Той ги избавя от утесненията им. Изпраща словото Си та ги изцелява, И ги отървава от ямите, в които лежат.


ЧЕТИРИ СТЪПКИ, ЗА ДА БЪДА ЗДРАВА

Едно от най-важните неща, които разбрах, докато боледувах през последните десет месеца бе, че ако искам да съм здрава, то трябва да съм ГОТОВА ЗА ПРОМЕНИ!

Разсъждавайки над причините за заболяването си се убеждавах, че отиваме на  лекар с надежда той да ни помогне. Обикновено докторите са доста претоварени и в голям процент от случаите лекуват следствията на болестта, като това води до временно облекчаване. Човек може да бъде излекуван само ако се стигне до истинската причина, която отключва заболяванията и да се търси после да се приложи адекватно лечение. Лечението може да е чрез лекарства, билки, хомеопатия, иглотерапия, рехабилитация, правене на определени движения и др.

Какво предприех аз:

След консултации с няколко лекаря и търсене на литература по въпроса, който ме мъчеше аз 

ВЗЕХ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

 1.      Смених режима си на хранене

Чета за храни, които за полезни и храни, които трябва да отбягвам. Чета етикетите на храните, интересувам се от производители, фермерски пазари, набавям си храна от село и т.н.

Пример: Много обичам сладко, но имам проблем, заради който се налага да огранича шоколади, вафли и прочие измишльотини. Видях една колежка да си похапва фурми и си купих още на следващия ден. Те са изключително сладък плод и съдържат: желязо, мед, магнезий, сода, калий, калций, фосфор и сяра. Вие ми кажете шоколадът какви полезни съставки има. Голям фен съм на сладкото и трудно се отказвам от шоколада, но се опитвам да намеря алтернатива. Мисля, че напоследък ми се получава.

Затова ако можете заместете кафето с чай, подслаждайте с мед вместо с бяла захар, намалете солта, намалете алкохола, цигарите, вместо месо, често си похапвайте риба, вместо сладкишчета яжте сладки плодове като дини, грозде, нектарини, банани, фурми и др., вместо бял хляб си купувайте хляб от пълнозърнесто брашно с фибри, ядки, пшеничен зародиш и др., пийте много вода през деня. Наливам си вода за пиене, която седи на бюрото ми, като се погрижих водата да я съхранявам в стъклено шише, а не в пластмасово. От една моя приятелка съм запомнила следното – в едни дом не трябва да липсват никога на трапезата тези три неща: зехтин, кисело мляко и мед. Аз ще добавя чесън, лук и сурови ядки например като орехите. Не става въпрос да станем аскети, а да намерим златната среда какво и кога да си хапваме.

 

2.      Започнах да се движа

Никоя болест няма да си тръгне, ако не станем от обилните и обикновено мазни трапези и не започнем да ходим пеша, да спортуваме във фитнес клуб или да правим гимнастика, да караме колело, да плуваме, да играем с топка, федербал и др. Нека прекарваме повече време навън, а не пред компютрите и телевизорите. Имаме си домашен любимец и аз правя сутрешната разходка с нашето куче. Задължително се движа и лете, и зиме, за което съм много благодарна.

Има оздравителни гимнастики, които ще ни помогнат тялото ни да стане по-стройно и по-гъвкаво. За жената е важно да бъде грациозна, да има изправена стойка.

 

3.      Искам си почивката

Ако сме претрупани с работа и буквално често недоспиваме, скоро ще ни прилошее и ще изгубим тонус, ще се промени кръвното ни налягане и др. След напрегнати дни аз винаги се опитвам да компенсирам със сън и почивка. Практикувам хоби, с което релаксирам и по този начин също си почивам.

 

4.      Желая да намаля и огранича стреса в живота си

Нашият ритъм на живот е забързан и си мислим, че работейки по 10 и повече часа на ден ние изкарваме пари за себе си и нашите семейства. Горчиво се лъжем. После страдаме и плащаме с нашето здраве – затлъстяваме, ставаме хипертоници, ставаме алергични, нямаме тонус, често изпадаме в депресии и др. Взех решение да не се безпокоя за всяко нещо, да не рисувам апокалиптични сценарии, да се съветвам със семейството и приятелите си, когато имам трудности, в резултат на което безпокойствата ми намаляват, а страховете ми се изпаряват един по един.

РАЗМИСЛИ НА ФИНАЛА:

Според източната медицина трите основни фактора за нашето здраве са:
- 70% начин на мислене;
- 20% начин на живот;
- 10% начин на хранене.

 
Според моя житейски опит опитвайки се да не мислим за проблемите, ние не ги решаваме. Иска ми се да бъдем активни. Тялото дава сигнали, че иска почивка или някаква промяна. Игнорирайки ги – ние страдаме. Даваме пари за лечение, които бихме си спестили, ако вместо да се лекуваме, живеехме разумно. Не съм любител на крайностите – не станах вегетарианец, не спрях да пия вино, но не пуша от години. Мисля, че можем да живеем така, че да се чувстваме отлично. Тялото е само един от елементите на Човека. Но сме длъжни да се погрижим и за здравето на Тялото, за чистотата на Душата ни и за възвисяването на Духа ни. Човек е цяла вселена и не бива да бъдем лекувани повърхностно. Искам да бъда здрава, но и силна, чувствителна, разумна и нежна Жена.

Да си здрав, не означава да не пиеш лекарства. Според мен означава да водиш пълноценен и смислен живот. Да бъдеш Личност, която и до старостта си да е добре в ЕДИННО ЦЯЛО – дух, душа и тяло.


НЕЩО ЛЮБОПИТНО - ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА:

Това е клетва, полагана по традиция от лекарите, за етично упражняване на медицина. Широко разпространено е убеждението, че клетвата е написана от Хипократ, баща на медицината, през 4 век пр.н.е. или от някой от неговите ученици.

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

24 юли 2014 г.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tulips
Категория: Други
Прочетен: 83088
Постинги: 58
Коментари: 7
Гласове: 60
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930